tirsdag 16. juni 2009

Opera Unite - internett på første rad?

Internett er med web 2.0 blitt et sosialt sted hvor man møter gamle venner, finner nye venner, viser frem hvem man er, hva man gjør, bidrar med innhold og mye mye mer. Nå har Opera lansert en ny teknologi som skal gjøre dette enda bedre ved at man gjør det på egne premisser og uten å miste kontroll på egne data - Opera Unite

Frem til nå har vi vært avhengige av spesifikke tjenester som har gjort det mulig for oss å interagere, eller bruke internett, til å snakke med andre (f eks Facebook), dele bilder (f eks flickr), videoer (f eks YouTube), men Opera Unite gir mulighet til å gjøre dette direkte med hverandre, ved at datamaskinene de bruker blir en del av internett. Når de blir en del av internett får de direkte innflytelse på utviklingen av nettet og det er dette som er nettets sanne natur. Internett skal ikke styres av noen få.

Mange er bekymret for personvern på internett, samtidig som de legger igjen store deler av livet sitt på nett. Ved å ikke måtte bruke en spesifikk tjeneste for å gjøre dette, kan man direkte fra egen datamaskin, som en egen browser (via Opera Unite), dele av seg selv med andre, uten å måtte oppgi dataene til andre. Altså, innholdet blir værende hos meg, ikke hos Google eller andre, og jeg må ikke godta ”Terms of service” som jeg ikke leser, for man må være advokat for å skjønne noe av det.

Opera Unite ønsker med sin lille revolusjon å gjøre det mulig for utviklere, firma og vanlige brukere å lage tjenester og programmer som de vil ha, på deres egne premisser, for å være sosial på nett – på helt nye måter. Dette er en hyllest til digital kreativ utfoldelse for de som måtte ønske det, og de er mange.

Dette er noe helt nytt og for folk flest vil det nok ta lang tid før man vil ta det i bruk, men dette er bare starten. Personlig kjenner jeg at dette er avansert og for de spesielt interesserte. Jeg har nok med å sette meg inn i alt det fantastiske som er utviklet på nettet de siste årene og synes det er vanskelig å henge med i svingene. Det krever tid og vilje og det er begrenset hvor mye jeg har av dette. Så jeg huker gladelig av på ”Terms of service” enn så lenge, jeg er ikke klar for å sitte på første rad enda.

Kilde: http://labs.opera.com/news/2009/06/16/

Les også:
Introduksjon fra Opera:
http://dev.opera.com/articles/view/an-introduction-to-opera-unite/

Enkel og rask gjennomgang av funksjonene som er der per i dag:
http://itpro.no/art/14343.html (tips fra Mats på optimalisering)

Beate V. Kittelsen

5 kommentarer:

 1. "Personlig kjenner jeg at dette er avansert"

  Hva er avansert? Poenget er jo nettopp at det er ekstremt enkelt.

  SvarSlett
 2. Bjørn H
  "Jeg er" også :) Også er jeg nysgjerrig på hva det var du ville si.

  Anonym
  Du er heldig som synes det er ekstemt enkelt. For min del er det hele konseptet som er avansert, det at jeg personlig skal begynne å utvikle ting som jeg og andre skal bruke på internett. Men jeg skal prøve det ut en dag. Gi meg gjerne tips til hvor jeg skal starte.

  SvarSlett
 3. Du trenger jo ikke å utvikle noe som helst. Er bare å bruke det andre har utviklet.

  SvarSlett
 4. Ser veldig bra ut, på papiret - har testa dette og det er tydelig at dette er i testing enda :-) Er en Alpha release og jeg har valgt å avvinstallere det igjen - selve konseptet lover veldig godt - men jeg vil anbefale å vente til de i alle fall kommer med en Beta versjon - nå er det for ustabilt og kommer med en haug feilmeldinger, connect problemer mm. vent til de slipper Beta versjonen er min anbefaling basert på egen testing.

  SvarSlett